Ennio Marchetto, a szórakoztatás géniusza Budapesten!

 

„Vitathatatlanul elragadó egy időben, egy testben Kanye West és Beyonce játékát nézni… papírkarakterei mögött Ennio egyszerre “szívtelen és egyedülálló” művész.”

New York Times

Ennio 1960-ban született a gyönyörű Velence városában, Carlo Goldoni közvetlen szomszédságában. A családi hagyományt tovább örökítve, szülei kávégép-karbantartóként képzelték el jövőjét, ellenben Ennionak más tervei voltak.

Gyermekkora Disney meséin felnőve, Pina Bausch modern koreográfiáin edződve, valamint a Velencei Karnevál meghatározó figurái által inspirálódva Ennio eleinte családját és barátait szórakoztatta előadásaival, majd Marilyn Monroe fehér papírkreáció ruháját megálmodva végül visszavonhatatlanul berobbant az olasz komédia köztudatába.
Az 1980-as évek elején extravagáns jelmezekkel és maszkokkal tűnt fel a Karneválon. Álma valóra vált, egyre nagyobb sikereket ért el, később pedig a velencei Entertaintment Fesztiválon első kabaréjával megnyerte a nívós Golden Lion Díjat, valamint vígjáték kategóriában bezsebelte a Golden Mosquito címet is.

Később összehozta a sors Sosthen Hennekammal, a híres divat- és jelmeztervezővel, ebből a találkozásból született meg az egy órás műsor, valamint a méltán híres papírkarakterek. Egy évvel később a neves londoni producer, Glynis Henderson meghívta Enniot az Edinburgh Fesztiválra, ahol azonnal számos elismerést gyűjtött be. Élete felpezsdült, 1994-ben az Egyesült Királyság és más nyugati fesztiválok előadásait követve a Laurence Olivier Díjátadó keretein belül övé lett a legjobb előadás. Még ebben az évben a Granada Televízió, „Ünnepeljétek a papír Marilynt” címmel dokumentumfilmet forgatott az életéről és a karrierjéről.

Röviddel ezután olyan hírességekkel állt színpadra az európai MTV Music Awards berlini díjátadóján, akiket ő maga is imitált, mint például Prince, George Michael és Bjork. A BBC által közvetített Royal Variety Show keretein belül a Spice Girlsszel és Brian Adamsszel adott közös koncertet Károly herceg tiszteletére. A Brodwayn töltött pályafutása alatt 1999-ben jelölték a Drama Desk Awardon is. 2001 nyarán közreműködött Elton John „White Tie and Tiara Ball” koncertjén, amely később minden évben ismétlésre került Elton oxfordshire-i magánbirtokán. A sűrű turnék és vendégszereplések ellenére Ennio szívén viseli a segítségre szoruló emberek sorsát is, munkájával és előadásával folyamatosan támogatja a nagyra becsült bécsi Lifeball alapítványt.

Ennio Szingapúrtól kezdve Kínán és Dél-Afrikán keresztül Kolumbiáig több mint 70 országban mutatta be szenzációs előadását, amely kedvenc hírességeink és a különböző kultúrák karakterizált vonásait tárja elénk mulatságos „papírköntösbe” csomagolva. Hatalmas nemzetközi rajongótábort alakított ki a brit királyi család tagjaival és számos hírességgel kiegészülve.

Ennio folytatja világkörüli turnéját, amelynek során Budapestre is ellátogat, így mi is találkozhatunk elképesztő jelenségével és a rekeszizmokat edzésben tartó, észbontó műsorával.